Update valabil incepand cu 30 septembrie
Toamna vine si odata cu acest lucru nu se numara doar bobocii, ci si update-urile facute de Google. Asa ca, tobele va rog… pregatiti-va de o reorganizare importanta a pozitiilor in Google Ads.
Ceea ce urmeaza sa va spunem nu este absolut deloc un lucru surprinzator. Ne asteptam cu totii ca Google sa modifice regulile si poziitile in Ads. Doar ca acum stim exact de cand se va intampla acest lucru: 30 septembrie 2019, fapt care ne confera timp sa luam cele mai bune decizii in strategiile publicitare ce vor urma.
Si este firesc, pana la urma, ca Google sa regandeasca strategiile de valorificare si licitare a pozitionarii sale, scopul fiind acela de a aduce claritate si calitate in anunturi.
Ne amintim cu totii ca ceea ce poarta denumirea de „Average Position”(pozitia medie) a fost una dintre valorile definite la inceput, cand Google a lansat AdWords. Insa, pe masura ce publicitatea si implicit cautarile in vederea optimizarii sale au evoluat, Average Position si-a pierdut din utilitate. Asa ca Google a anuntat chiar de la inceputul acestui an ca va renunta la ea.
Cateva aspecte despre Average Position
Ca sa facem lucrurile un pic mai clare, Average Position a fost utilia deoarece nu toate reclamele obisnuiau sa fie selectate ca sa apara pe prima pagina in afisari. Insa, cunoasterea pozitiei medii a unui anunt, nu inseamna ca utilizatorul de AdWords va stii exact unde va aparea anuntul sau in cadrul unei pagini web.
Si tot cu un exercitiu de memorie, ne intoarcem putin in trecut si realizam ca la inceputurile AdWords, anunturile premium, cumparate de catre marii jucatori din industria publicitatii, erau pozitionate deasupra rezultatelor cautarii, astfel incat sa fie cat mai usor de reperat.
In acelasi timp, anunturile pozitionate in partea dreapta erau rezervate advertiserilor mai mici, care alegeau strategii de tipul CPC (cost pe click). si care investeau mai putin Este ceea ce mai tarziu a purtat numele de AdWords Select.
Drept urmare, daca anuntul tau era raportat ca avand pozitia medie de 1 , inseamna ca el va aparea primul in partea dreapta a paginii de cautari.
Surprinzator a fost faptul ca Google si-a dat seama ca in multe cazuri, anunturile din dreapta, de tip CPC, ajungeau sa genereze mai multi bani decat cele considerate premium si afisate in partea superioara.
Iar acest fapt l-a determinat pe Google sa schimbe regulile. El a determinat in cele din urma pozitia unui ad, in functie de doua valori: CPC si CTR (rata de click).
CTR reprezinta un raport care arata care este de fapt frecventa cu care utilizatorii care au vazut o reclama au dat click pe ea. Iar aceasta rata de click este folosita pentru a masura performanta adusa de o campanie.
O valoare CTR ridicata este totodata cea care arata ca utilizatorii Google au considerat anuntul respectiv ca fiind relevant si atractiv.
Valoarea CTR este deosebit de importanta pentru advertiseri atunci cand vor sa-si dea seama daca au ales cuvinte cheie eficiente sau daca acestea mai au nevoie de imbunatatiri. Desigur, Google apreciaza mai mult cuvintele cheie care au legatura stransa cu domeniul de activitate al celui sau celei care a ales sa se promoveze prin Ads. Cu cat acestea sunt mai relevante, cu atat mai bine.
In orice caz, eforturile Google sunt canalizate intotdeauna pentru a se asigura ca numai reclamele cu adevarat relevante sunt cele care vor ocupa cea dintai pozitie a primei pagini de afisari. Si da, ne referim la acele anunturi care apar deasupra rezultatelor organice.
Daca ne intoarcem in prezent, ne dam seama ca anunturile din partea dreapta au disparut. Iar Google a inceput sa arate din ce in ce mai multe anunturi in partea de sus a paginii.
Odata cu acest lucru s-a realizat si o actualizare a pragurilor si valorilor impuse de acest motor de cautare in ceea ce priveste ordinea de afisare. Iar pozitia medie a inceput sa devina din in ce mai putin relevanta.
Iar daca ne intrebati pe noi, mai usor de inteles ar fi fost daca aceasta Average Position ar fi fost numita de la inceput „auction rank”, adica un fel de rang de licitatie.
Cuvantul „pozitie” este derutant, deoarece ne face sa ne gandim la o pozitie fizica in afisari, comparativ cu alti comperitori. Insa, ea nu are nicio legatura cu locul in care este afisat anuntul respectiv.
Insa, tot Google a observat ca celor care se ocupa de publicitate le pasa mai mult de locul (fizic) in care este afisat anuntul lor. Asa ca „average position” a ajuns sa fie prea putin luata in considerare si chiar inteleasa de catre cei care folosesc AdWords.
De remarcat este si faptul ca Google a introdus valori noi ce urmeaza sa influenteze clasamentul afisarilor. Iar aceste valori au fost create pentru a indica advertiserilor cat de des sunt anunturile lor afisate in partea de sus a primei pagini si ce cota din afisarile de sus detin ei.
Cum va fi viata dupa ce Average Position va disparea
Aparent, cei mai multi advertiseri vor fi tentati sa creada ca va fi mai bine fara acest indice de valoare pe care oricum nu il prea foloseau sau cel putin nu-l intelegeau la adevarata lui valoare.
Insa, trebuie luat in considerare faptul ca, in prezent, Average Position este inclusa si in sistemul care calculeaza daca un anumit cuvant-cheie poate face diferente intr-o anumita locatie/zona.
Pana la urma, intelegem cu totii ca nu are niciun rost sa cresti licitatia pentru un cuvant-cheie intr-o locatie/zona in care tu oricum esti leader in afisari.
Si cum aceasta pozitie medie va disparea, este posibil ca rapoartele geografice sa ne fie putin date peste cap.
Dar asta doar pana cand Google ne va indica noi repere pe care sa le luam in considerare. Si dupa cum stim, nu va trece mult pana se va intampla acest lucru.
Cert este ca in continuare va trebui sa fim foarte atenti la licitatia publicitara. Aceasta reprezinta punctajul general pe care Google il acorda fiecarui anunt. Si cu cat reusim sa obtinem un punctaj mai mare, cu atat vom reusi sa avem o pozitie mai buna in afisari.
Ba mai mult, trebuie avut in vedere faptul ca sunt si anunturi care nu reusesc sa treaca deloc pragul minim necesar afisarilor. Iar in acest caz, este necesara o regandire a strategiei, urmand indicatiile Google.