Optimizare SEO on-page pe WordPress – Yoast, solutia perfecta pentru tine!

Crearea unei pagini web de la zero consuma foarte multa energie si respectiv resurse, intrucat codul scris custom necesita cunostinte avansate de programare si foarte mult timp pentru implementarea back & front-end.

Tocmai de aceea ai ales ca site-ul tau sa fie construit pe un CMS cum este WordPress, platforma care iti ofera un panou de administrare disponibil gratuit, actualizari de securitate, dar si multe variante de teme si template-uri. In plus, atunci cand ai nevoie de o functionalitate sau modul, este foarte probabil ca cineva sa fi avut nevoia ta in trecut. Astfel, nevoia respectiva a generat dezvoltarea unui modul, iar tu ai posibilitatea sa-l cumperi contra unui cost absolut modic.

Optimizarea SEO on-page

Optimizarea SEO on-page se putea face in trecut doar prin implementare de cod, ceea ce insemna o munca mare de implementare, dar si un risc ridicat de a genera erori. Era nevoie ca dezvoltatorul sa implementeze custom mai multe aspecte:

  • implementare meta titluri pe fiecare pagina
  • implementare meta descrieri pe fiecare pagina
  • crearea de link-uri SEO friendly prin fisiere .html
  • creare de sitemap
  • implementarea meta pe imagini
  • altele

Modulul Yoast SEO Premium vine in intampinarea utilizatorilor si dezvoltatorilor, tocmai pentru a rezolva aceasta problema de optimizarea SEO on-page pe WordPress. Acest modul vine atat intr-o varianta gratuita, care iti ofera posibilitatea de a face SEO de baza (meta-uri, sitemap, etc.), cat si o varianta PREMIUM prin care poti seta configurari avansate cum este previzualizarea Facebook & Twitter.

Instalarea modulului Yoast SEO

Instalarea modulului Yoast se poate face foarte simplu, direct din panoul de administrare WordPress. Pentru a instala modulul Yoast SEO varianta gratuita va trebui sa urmezi pasii de mai jos:

Navigheaza in sectiunea Module -> Adauga Modul

Wordpress Admin Zona Module

Cauta „Yoast SEO” si apasa pe butonul de instalare

Activeaza modulul Yoast SEO

In cazul in care doresti varianta PREMIUM a acestui modul, poti achizitiona o licenta de aici: https://yoast.com/wordpress/plugins/seo/

Desigur, noi vom recomanda folosirea modulului cu licenta, pentru a beneficia de toate aspectele si functionalitatile acestui modul. Dupa achizitionarea licentei modulul Premium se poate instala folosind butonul de incarcare modul, din sectiunea Module -> Adauga Modul.

Configurarea Modulului Yoast SEO

Configurarea acestui modul se face simplu si nu ar trebui sa dureze mai mult de 30-60 minute pentru un site de prezentare cu aprox. 10 pagini. In functie de complexitatea site-ului configurarile de meta-uri iti vor lua mai mult, intrucat ar trebui facute pe fiecare pagina in parte.

Asadar, ca sa fie cat mai simplu de inteles, voi imparti setarile de configurare in cateva subcapitole mai jos.

Configurari Generale Yoast

Modulul PREMIUM vine in primul rand cu o sectiune de notificari, care te ajuta sa configurezi corect modulul. In plus iti va oferi o sectiune de „Configuration Wizzard”, prin care poti seta pe pasi fiecare aspect care tine de optimizarile generale SEO on-page. Pentru a ajunge in sectiunea de Dashboard trebuie doar sa accesezi Panoul de Administrare -> SEO -> Panou de Control

Dashboard-ul arata asa, iar tu ai posibilitatea sa rezolvi fiecare aspect ce tine de SEO pe pagina:

Recomandari Yoast optimizare seo on-page

Asadar, acceseaza link-ul de configurare plugin si urmeaza pasii respectivi, in vederea configurarii de baza.

Generare Sitemap

Pagina de sitemap este extrem de importanta si utila pentru optimizarea SEO, aceasta functionalitate ii da posibilitatea robotului Google sa vada pe o singura pagina toata structura site-ului. In acest fel indexarea se face mai repede, mai usor si mai corect/complet.

Pentru a genera pagina de sitemap trebuie sa navighezi SEO -> Panou de control -> Tabul Functionalitati -> Pagini setari avansate -> Selecteaza „Activare” -> iar mai apoi Salveaza Modificarile

Acum site-ul tau deja are un sitemap, iar aceasta pagina se poate accesa cu link catre domeniu + ruta /sitemap_index.xml (exemplu: https://www.domeniultau.ro/sitemap_index.xml ). Aceasta pagina poate fi acum asociata in consola Google si in fisierul robots/txt.

Setari SEO on-page pe pagini (meta-uri si previzualizare social media)

Modulul Yoast Premium iti va genera automat meta titlu si meta descriere pe fiecare pagina, dar acum ai posibilitatea sa le setezi manual pe fiecare pagina. Practic, tu ii poti spune robotelului de indexare cum sa apara fiecare pagina in cautari.

Pentru a incepe va trebui sa accesezi Panoul de Administrare WordPress -> Pagini -> editeaza pagina dorita pentru a face SEO on-page. Odata ajuns in editarea paginii putem naviga cu scroll pana cand ajungem la sectiunea Yoast SEO Premium:

preview yoast premium

Aici vom avea doua sectiuni principale care vor trebui optimizate:

  1. Setarile meta titlu si meta descriere se pot modifica in setarile de continut, apasand butonul Editeaza Fragment. In functie de ceea ce completezi in sectiunile meta, modulul iti va face o previzualizare la cum va fi afisata pagina in cautari. Eu am setat un meta titlu si o meta descriere ca sa poti vedea cum arata:

yoast editare snippet google

Mai mult, modulul iti va atrage atentia daca meta-urile sunt prea scurte sau prea lungi si iti face o analiza la setarile paginii!

  1. Previzualizarea Facebook & Twitter se poate seta accesand cel de-al doilea tab din partea stanga, denumit Social. Practic, aici poti seta poza si textele care doresti sa apara pe social media atunci cand cineva da share paginii tale. Se pot copia textele din prima parte intrucat sunt cele mai relevante:

rezultat final optimizare yoast

Dupa ce setezi toate aceste aspecte poti considera ca site-ul tau este optimizat d.p.d.v. SEO on-page si ca deja esti in fata majoritatea competitorilor tai, care nu fac aceste setari si nu optimizeaza site-ul lor SEO on-page.

Despre autor:

Anuta Gabriel, Business ManagerAnuta Gabriel, Business Manager la Baboon Web Design, companie care ofera servicii de web development, promovare online si mentenanta website-uri.

Previous Post
Next Post