Actioneaza local, gandeste international – despre Google si coordonatele geografice ale business-urilor
Foamea si setea lui Google dupa informatie #proaspata, #actualizata si de #calitate nu mai este un secret pentru nimeni.
Iar daca ii oferi informatii, Google va folosi acele informatii.
Daca in viata privata fiecare are dreptul sa aleaga neingradit cat mai multe informatii personale sa expuna pe Internet, oferindu-le gratuit motoarelor de cautare si platformelor de socializare, in ceea ce priveste business-urile, lucrurile stau un pic diferit.
Business-urile trebuie sa fie vizibile. Sa „dea din coate” si sa arate ca sunt prezente, atat in mediul online, cat si in mediul offline.
Transparenta este un aspect deosebit de important pentru cei care care isi doresc sa interactioneze cu un brand nou, dar si pentru brandurile aflate la inceput.
Asa ca in acest material discutam despre ce fel de informatii este Google flamand.
Si nu doar ca este flamand, ci si despre faptul ca Google ajuta business-urile care ofera informatii relevante sa fie mai usor de reperat in cautari.
Iar cand vine vorba de asta, un aspect deosebit de important il reprezinta coordonatele GPS.
Asadar, Google trebuie sa stie cu precizie unde se afla business-ul tau pentru a-i trimite pe clienti catre tine.
Google foloseste date structurate pentru a transmite informatii despre business-urile aflate in anumite zone geografice, accentul fiind pus pe user experience si pe proximitate.
Cum sa faci ca business-ul tau sa fie vizibil in mediul online prin intermediul adresei si a coordonatelor GPS?
Pasul 1. Creaza-ti un website. In felul acesta vei putea furniza catre Google o cantitate mai mare de informatii pe care acesta sa le foloseasca pentru cei care au nevoie de serviciile/ produsele tale.
In plus, te vei putea diferentia de concurenta, prin strategii SEO bine implementate si adaptate publicului-tinta.
Nu uita ca in interiorul website-ului sa inserezi o harta si sa optimizezi pagina de Contact.
Ofera cat mai multe detalii despre adresa punctului de lucru, dar fara a te incurca in informatii.
Tot prin intermediul website-ului tau poti sa vinzi. Direct sau indirect. Poti avea un shop asociat sau poti convinge printr-un landing page cumparatorii sa apeleze la tine.
Pasul 2. Asigura-te ca informatiile din contul Google My Business sunt editate corect. Iar in cazul in care iti schimbi adresa sau numarul de telefon, Google trebuie sa afle printre primii.
Iar ca sa-ti fie mai usor, retine urmatorul acronim: NAP – nume, adresa, numar de telefon (phone number).
Asta trebuie sa contina neaparat contul tau.
Totodata, verifica atent feedback-ul clientilor tai rezultat din review-uri pentru a-ti da seama ce parere au despre locatia ta si mai ales, despre caile de acces catre ea (autobuze, tramvaie, taxi, locuri de parcare pentru masini personale, etc.)
Pasul 3. Optimizeaza corespunzator postarile din Social Media. Din cand in cand, aminteste-le celor care iti urmaresc pagina unde te pot gasi mai exact.
Eventual, daca zona este mai greu de identificat si se afla intr-un oras mare, asigura-te ca oferi coordonatele GPS exact sau ca vii cu explicatii suplimentare: imagini de la fata locului si din vecinantate, imagini cu fatada cladirii in care se afla birourile/ punctul de lucru, imagini din interior, repere foarte cunoscute din vecinatate.
Pasul 4. Verifica atent hartile. Si aplicatiile care functioneaza pe baza de harti.
Desigur, un exemplu concret care iti vine acum in minte este Waze. Si este adevarat. Waze este o aplicatie a carei popularitate a crescut foarte mult in ultima vreme.
Asa ca nu este rau deloc sa apari pe Waze. Astfel, in momentul in care cineva va cauta o adresa/ locatie pe Waze, business-ul tau poate fi un reper important.
La toate acestea, se adauga si faptul ca daca cineva da click pe Google, pe harta pe care apare business-ul tau, acesta poate face si o programare online, fara a fi nevoie sa mai mearga pe website.
Pasul 5. Diferentiaza-te de concurenta prin Local Structured Data.
Ok, primii 4 pasi sunt simpli si poate sa-i faca oricine. De acord?
Insa, daca iti doresti sa iesi in evidenta, aspect pe care noi il recomandam mereu, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa adaugi acel Local Structured Data (LSD) website-ului pe care il detii.
Care este scopul LSD? Ei bine, este vorba mai exact despre un format standard de clasificare a continutului unui website care ajuta motoarele de cautare sa inteleaga si, implicit, sa indexeze paginile web.
Fiind corect intelese de catre motoarele de cautare, informatiile furnizate, inclusiv datele de contact, vor putea fi corect afisate utilizatorilor.
Si dupa cum ai putut observa, am spus motoare de cautare si nu Google. Iar asta pentru ca Google, impreuna cu Bing, Yahoo! si Yandex s-au pus de acord asupra acestor LSD. Si reteta pe care o aplici pentru website-ul tau in ceea ce priveste LSD va functiona pentru toate motoarele de cautare.
Dincolo de toate acestea, un alt obiectiv LSD este sa ofere informatii rapid celor care au nevoie de ele, renuntand la click-uri inutile si obositoare.
Asa ca informatia dorita apare de multe ori chiar sub link-ul albastru de pe prima pagina de cautari.
Doua aspecte despre Local Structured Data:
- Ceea ce trebuie tu sa retii este ca aceste LSD care fac referire si la locatie sunt cu atat mai importante, cu cat business-ul tau are mai multe sedii.
Sa luam spre exemplu un lant de farmacii. Ele se deschid in marile orase ale tarii. Ba mai mult, in orasul tau pot avea mai multe sedii.
Si este firesc ca o persoana care cauta Farmacia X Bucuresti sa isi doreasca sa o gaseasca pe cea mai apropiata de locatia in care se afla.
- Include coordonatele geografice ale locatiilor tale in schema bazata pe LSD.
Este o practica recomandata de catre expertii SEO. Si, desi nu s-a primit o confirmare totala a acestui fapt, nu reprezinta sub nicio forma o practica gresita care ti-ar putea afecta pozitia in cautari.
Insa, nu te poti astepta nici la un boost. Ca sa-l multumesti pe Google este foarte mult de munca.
Dar suntem siguri ca acesta este un aspect de care esti deja convins.
In plus, in cazul in care cineva va cauta vreodata datele de contact ale business-ului tau, daca ai implementate aceste LSD sau daca ai facut o treaba buna in ceea ce priveste optimizarea, nici nu va mai fi nevoie sa mearga in sectiunea Contact pentru a-ti gasi adresa, coordonatele sau numarul de telefon.
Asa cum spuneam anterior, Google va reducere numarul de click-uri si eforturile utilizatorilor si le va afisa direct, sub link.
Iata un exemplu concret legat de Protectia Consumatorului.
Ce poti folosi pentru a insera Local Structured Data in website-ul tau?
Am gasit cateva unelte interesante pe blogul celor de la Smamarketing si credem ca ti-ar putea fi de folos daca vrei sa afli mai mult despre LSD si, implicit, pe care le poti folosi pentru a-ti pune website-ul la punct.
Si iata recomandarile lor:
https://schema.org/LocalBusiness
https://search.google.com/structured-data/testing-tool/u/0/
https://search.google.com/structured-data/testing-tool/u/0/
Pornind de la acest aspect, speram ca te-am convins cat de importante sunt informatiile despre datele de contact ale business-ului tau, acestea incluzand si coordonatele GPS.
Iar daca ai inteles acest lucru, nu ne mai ramane sa-ti uram sa fii cat mai vizibil pe harta si in cautarile publicului tinta pe care ti-l doresti!