Ce este gazduirea VPS si administrarea VPS?

Inainte de a discuta despre diferenta dintre serviciile de gazduire VPS neadministrate si administrate, sa definim mai intai acest tip de gazduire web, astfel incat sa putem aprofunda putin subiectul.

VPS este prescurtarea pentru Virtual Private Server, ceea ce inseamna ca acest tip de web hosting iti ofera avantajele de a avea un server privat, unul doar pentru tine. De fapt, ai o sectiune a unui server rezervata doar pentru site-ul tau.

Un alt tip de gazduire web este gazduirea partajata, ceea ce inseamna ca imparti un server cu alti utilizatori. Spatiul disponibil pentru tine depinde de cat ocupa ceilalti utilizatori in acel moment.

Sa imparti serverul cu alte site-uri poate fi o optiune negativa, caci daca unul dintre site-uri are un volum de trafic foarte mare, iti poate incetini propriul site. Sau daca unele site-uri sunt considerate malware de catre Google, este posibil sa te afecteze si pe tine.

Cu hostingul VPS este putin probabil ca un asemenea lucru sa se intample, pentru ca ai spatiul tau privat pe un server.

Hostingul VPS se situeaza undeva intre gazduirea web dedicata si gazduirea web partajata. Nu ai tot spatiul de pe un server, dar obtii bucata ta de server, pe care nu o imparti cu altii.

O gazduire VPS obisnuita vs una administrata (Managed VPS)

Care sa fie diferenta intre gazduirea VPS obisnuita si cea administrata? Daca ai experienta in rularea si intretinerea unui server, probabil ca nu vei avea nevoie de un serviciu de administrare VPS.

Cu toate acestea, daca te numeri printre cei care nu au interactionat prea mult cu hostingul VPS atunci optarea pentru Managed VPS va fi esentiala, daca nu iti doresti sa petreci mare parte din timp invatand despre servere.

Unmanaged VPS (VPS neadministrat)

Cu acest tip de gazduire, gazda este responsabila pentru server. Esti responsabil pentru software-ul pe care il instalezi, actualizarile ce trebuie facute si multe altele.

Poate ai citit sau ai auzit de termenul “LAMP” in ceea ce priveste serverele. Acest lucru se refera la sistemul de operare Linux, la aplicatia Appache, la software-ul bazei de date MySQL si la limbajul de programare PHP – toate foarte importante in buna functionare a site-ului tau.

Instalarea software-ului

Daca alegi un serviciu neadministrat, atunci va trebui sa te ocupi singur de instalare software-ului si nu vei primi sprijin daca faci acest lucru in mod gresit. Multi cred ca daca au putine informatii despre aceste lucruri, atunci nu prea ai nevoie de un serviciu administrat.

Unii dintre ei cred ca pot opta pentru un serviciu neadministrat, dar sa apeleze la experti in cazul aparitiei vreunei probleme. Acest lucru nu este corect, iar expertii de regula sunt ocupati cu alte proiecte.

Securitate

Securitatea site-ului tau este responsabilitatea ta. Cu un VPS negestionat nu beneficiezi de suport decat pentru server in sine. Daca ai probleme cu subdomeniile sau cu domeniile de pe server, atunci trebuie sa iti rezolvi singur problemele. Singurul sprijin la care vei putea apela va fi cel oferit de Google, printr-un search.

Panoul de control

O alta problema cu gazduirea neadministrata este aceea ca nu primesti un panou de control. Daca esti obisnuit sa utilizezi cPanel, de exemplu, poti adauga acest lucru la elementele pe care trebuie sa le instalezi. Software-ul de la panoul de control bun nu este disponibil gratuit.

Managed VPS (VPS administrat)

VPS administrat va include multe dintre caracteristicile pe care le-ai mai intalnit probabil la gazduirea web partajata.

De cele mai multe ori acest lucru va include cPanel, care va ofera cele mai multe dintre instrumentele importante necesare pentru a configura si a rula un site web eficient sau un blog

Iata cateva alte caracteristici oferite de gazduirea VPS:

– Suport complet: suport telefonic 24/7, Chat live, suport email si sistem de ticketing. Multe dintre companiile de top VPS ce ofera toate acestea.

– Un set LAMP complet, incluzând Linux, Apache, MySQL și PHP;

– Instalarea simpla a software-relor, cum ar fi WordPress si MySQL;

– Arhive de rezerva periodice ale fisierelor tale – cateodata zilnic;

– Poti dormi linistit noaptea stiind ca site-ul sau blog-ul tau vor fi in regula si a doua zi dimineata.

Concluzie

Pentru cei care se descurca si pe cont propriu, cu siguranta, cea mai buna optiune consta in servere VPS neadministrate. Pentru cei care, insa, au nevoie de ajutor, cu siguranta cea mai buna alegere este Managed VPS.

Previous Post
Next Post